Художник Александр Трифонов (trifonow) wrote,
Художник Александр Трифонов
trifonow

Kortárs Magyar Galéria


Выставка в галерее KMG (Kortárs Magyar Galériá) в Дунайской стреде
14 сентября 2018

Выставки "Aranykert - Zlatá záhrada" в галерее KMG в Дунайской Стреде.
Александр Трифонов "Базовый элемент" (в центре) и "Contrabasso" (справа).  14 сентября 2018

В галерее мадьярских умельцев KMG в Дунайской Стреде открылась выставка картин "Aranykert - Zlatá záhrada", написанных в мае этого года на симпозиуме. Также выставка посвящена памяти Роберта Алмаши - президента союза художников Западной Словакии и идейного организатора многих симпозиумов на территории Словакии, Венгрии, Хорватии.Открытие выставки в галерее KMG в Дунайской Стреде. 14 сентября 2018Выставки "Aranykert - Zlatá záhrada" в галерее KMG в Дунайской Стреде. 14 сентября 2018

Александр Трифонов "Исключительный гость". Холст, масло 100 х 80 см. 2018
Аlexander Trifonov "An exceptional guest". Oil on the canvas 100 х 80 см. 2018

Iván Péter (директор галерии) выступает на открытие выставки в галерее KMG в Дунайской Стреде. 14 сентября 2018

Открытие выставки в галерее KMG в Дунайской Стреде. 14 сентября 2018Robert Němeček директор галереи Яна Конярека выступает на открытии выставки. 14 сентября 2018Открытие выставки в галерее KMG в Дунайской Стреде. 14 сентября 2018

Открытие выставки в галерее KMG в Дунайской Стреде. 14 сентября 2018

Открытие выставки в галерее KMG в Дунайской Стреде. Справа работы Роберта Алмаши. 14 сентября 2018

Pénteken a Kortárs Magyar Galériában lehetett részese a művészetkedvelő közönség a nyolcadik évébe lépő Aranykert - Zlatá záhrada - Golden Garden művésztelep idei munkáit bemutató kiállítás megnyitójának.
A megnyitó kezdetén a Queen zenekar ismert slágerei kíséretében láthattuk a Rivalda Színház tagjainak táncos performanszát, ahogy azt később Borbély Károly említette, kicsit Almási Róbert vörös-fehér-feketéjét megidézve.
A nagysikerű bemutató után Iván Péter, a galéria vezetője köszöntötte a megjelent művészeket, a látogatókat, külön kiemelve a művésztelepet szervező Péntek házaspárt: Istvánt és Máriát; Karaffa Attilát, aki a város önkormányzatát képviselte, valamint a galéria kuratóriumának további két tagját, Szakáll Mária festőművészt és Mayer Éva grafikus művészt. Örömét fejezte ki, hogy az idén is megvalósult a tavaszi és az őszi művészeti találkozó, és annak zárókiállítása ismét kellemes perceket szerezhet a Vermes-villát látogatóknak.
Robert Němeček előbb név szerint mutatta be az őszi szimpózium résztvevőit, majd csodálatát fejezte ki az olyan mecénások iránt, mint a Péntek házaspár. Nagy tapsot eredményezett azon kívánsága, miszerint reméli, idővel majd keletkezhet egy nagy magángyűjtemény, a Péntek Kortárs Művészeti Múzeum. 16 ember, 5 ország találkozása volt az őszi művésztelep, melyet mint résztvevő valóban úgy élt meg, mintha az Aranykertben alkotott volna. Kiemelte, hogy multikulturális, multilinguális és multivallási találkozók ezek a művésztelepek, amelyeken elsősorban a művészet szeretete köti össze a résztvevőket, de egymás művészeti megismerése, egymás kultúrájának megismerése is fontos része ezeknek a találkozóknak.
Borbély Károly megnyitó beszéde előtt egy perces néma csenddel tisztelegtünk az immár égi művésztelepen alkotó Almási Róbert előtt. A festőművész szerint most beigazolódott, hogy a művésznek az a sorsa, hogy műveiben tovább éljen. Értette ezt egyrészt a megnyitó előtt látható drámai szép táncbemutató kapcsán, mert szerinte az tömören kifejezte azt, amit ő szavakkal szeretett volna elmondai. Másrészt - mivel Almási Róbert tavaszi művésztelepen készített alkotásai megtekinthetők az emeleti kiállítóteremben -, „néha úgy érezzük egy-egy alkotás előtt, hogy abból sugárzik valami - ilyenkor talán a művészt érezzük, az angyalait és a démonait, amelyeket belevitt az alkotásba” - mondta.
A művészeket egyenként szerette volna értékelni, de végül összefoglaló véleményt mondott: „Nagyon elementáris, nagyon őszinte érzések csengenek ki a munkákból, mindegyikből sugárzik az expresszivitás, a közvetlenség és a frissesség. Mintha visszacsengenének Robi tavalyi szavai, válaszolva a kérdésre, hogy mi az a három szó, ami fontos az életében - látni, érezni és szeretni. Ezek a művészek, akik most dolgoztak, mindre jellemző a látás frissessége, az érzékelés finom antennái, és a szeretet, ami sugárzik a munkákból - ezt a személyes közelségükben is érezni lehetett. Ennyit adhat igazán a művészet.”
A kiállításon, melyet október 5-ig tekinthetnek meg a látogatók a következő művészek munkáit láthatjuk: Ali Akbari Soltani, Sheyma Khashkhashi, Jasmin Sinai, Aisling Sareh Haghshenas, Dolán György, Němeček (Viktor) Robert, Tihanyi Jozef, Petrla Ferenc/Señor, Kiss Márta, Miriam Schmiererová, Ferdics Gábor, Hala Abu Bekr, Hala Twal, Jean-Luc Rodel, Julian Bocci, Nayg István, valamint a tavaszi aranykertből: †Almási Róbert, Siska-Szabó Hajni, Breznay András, Trifonov Alexander, Němeček (Viktor) Robert, Miloš Prekop.
Subscribe

 • Картины мая 2021

  КАРТИНЫ ХУДОЖНИКА АЛЕКСАНДРА ТРИФОНОВА - МАЙ 2021 Александр Трифонов "А на том берегу". Холст, масло 70х130 см. 2021 Alexander…

 • Шахматный конь в Италии

  БЕЛЫЙ КОНЬ В ИТАЛИИ Картина Александра Трифонова "Шахматы" 2020. Холст, масло 100х80 см в интерьере. Брешиа, Италия. Май 2021…

 • «Переписка из двух углов»

  Выставка «Переписка из двух углов» 17 апреля 2021 - 13 июня 2021 года Александр Трифонов "Шостакович" 2006. Холст,…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments